Visie en werkwijze

Momenteel zijn er veel mensen met overgewicht, diabetes en hart-en vaatziekten. Het percentage is nog nooit zo hoog geweest, ondanks de vele afslankboeken, programma’s, apps, etc…. Het veranderen van je voedingspatroon voor korte termijn is niet zo moeilijk, maar om dit resultaat vast te houden is ontzettend lastig. Ik ga uit van een integrale aanpak en daarbij horen de volgende aspecten:

Voeding

Als leefstijlcoach ben ik geen voorstander van (crash)diëten, afslankprogramma’s, poeders of pillen. Een gezond voedingspatroon houdt in dat je voeding in balans is en dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt, vanuit je dagelijkse voeding. Variatie en regelmaat zijn voor mij als leefstijlcoach de grootste pijlers in jouw voedingspatroon. En natuurlijk mag je daarbij soms een koekje of een pizza punt, ook dat hoort thuis in een gezond voedingspatroon! Als leefstijlcoach maak ik geen voorgeschreven dagmenu’s. We gaan vanuit je huidige voedingspatroon veranderingen doorbrengen.

Beweging

Wat voor voeding geldt, geldt ook voor beweging. Bij Annelies Leefstijlcoach gaan we op zoek naar een beweegpatroon dat bij jou past en wat jij leuk vindt. Alleen dan werkt het! Voldoende beweging vind ik als leefstijlcoach een belangrijk aspect. Als je kijkt naar de beweegrichtlijnen is het voor veel mensen lastig om aan deze norm te voldoen. Deze richtlijnen zijn ook de leidraad.

Lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde leefstijl en daarmee gaan we aan de slag. Er zijn vele vormen van lichaamsbeweging denkende aan: wandelen, fietsen, tuinieren, huishouden en de trap nemen i.p.v. de lift of de boodschappen op de fiets i.p.v. de auto.

Mindset

Mindset is een belangrijk aspect om je doelen te realiseren. Aan het stukje mindset of anders gezegd mentaal welbevinden denkt niet iedereen gelijk. Jezelf accepteren en omgaan met veranderingen spelen hier o.a. een rol in. Echter is dit wel een belangrijk aspect om bij stil te staan, want als het stuk mindset niet klopt dan komen de andere aspecten ook niet voldoende tot hun recht. Tijdens ons traject wil ik dit aspect bespreken en kijken of we hier wat mee kunnen en moeten doen. Het is altijd jouw traject en daar spelen jouw doelen en wensen een rol.

Ontspanning

Ontspanning hoort bij het leven en zeker in deze drukke tijden vinden we het soms moeilijk om ontspanning te vinden. Wil je goed aan je coachingstraject werken dan hoort ontspanning hier zeker bij thuis. Ontspanning vinden is voor iedereen anders en tijdens ons traject gaan we op zoek naar wat voor jou ontspanning is en hoe we dit in jouw leefstijl kunnen toepassen. Daarnaast speelt zingeving ook een rol en dit bedoel ik niet zweverig. Denk er maar eens over na wat voor jou ‘zinvol leven’ is en welke idealen je wilt bereiken. Daar speelt een stuk vertrouwen hebben in jezelf een rol in. Acceptatie is een mooi begrip om bij stil te staan en wat betekent dit voor jou?

Daarnaast zorgt ontspanning voor het verminderen van je stresshormonen wat bijdraagt aan een gezonde leefstijl en dit kan helpen bij afvallen. Annelies Leefstijlcoaching biedt een ontspanningspakket aan, wat met zorg is samengesteld. Hierin wordt tevens een stuk mindfulness behandeld.

Slaap

Als leefstijlcoach wil ik het aspect slaap zeker niet onbespreekbaar laten. Slaap is een belangrijk onderdeel wat meespeelt in een gezonde leefstijl. Bij onvoldoende slaap raakt je lichaam uit balans en dit heeft invloed op veel aspecten zoals: negatief effect op insulinehuishouding, dit verhoogt het risico op diabetes, slecht humeur, fysiek en mentaal minder herstel. Dit zijn nog maar enkele effecten en daarom vind ik het als leefstijlcoach erg zinvol om hier bij stil te staan. Door middel van een o.a. een slaapdagboek kunnen we dit meenemen in jouw coachingstraject.

Annelies Leefstijlcoaching biedt een slaappakket aan, wat met zorg is samengesteld.

Kwaliteit van leven

Als leefstijlcoach wil ik breder kijken en voor verdieping in je coachingstraject zorgen. Hierbij staan jouw doelen en wensen voorop. Het is niet altijd zo dat je aan alle aspecten wat moeten doen, maar ik wil ze wel besproken hebben. Bij kwaliteit van leven horen o.a. de vragen over gelukkig zijn, lekker in je vel zitten en balans in je leven.

Meedoen in de maatschappij

Hier staan de volgende vragen centraal: hoe zit het met je sociale contacten, steun van anderen, erbij horen en interesse hebben in de maatschappij, zinvolle dingen doen? Bespreekbaar maken van dit aspect is goed om te doen en zet je aan het denken. Aan jou de keuze om dit mee te nemen in jouw coachingstraject of niet.

Sociaal functioneren

Het lijkt zo vanzelfsprekend om alles te kunnen doen en voor jezelf te kunnen zorgen. Echter is dit niet altijd het geval en daarom wil ik als leefstijlcoach dit niet vergeten. Het gaat er niet alleen om of je voor jezelf kunt zorgen, maar ook of je je eigen grenzen kent. Dit is weer bruikbaar voor veel aspecten in het leven en tevens voor een gezonde leefstijl. Heb je kennis van gezondheid en wat zou je hiermee willen? Daarnaast is het de vraag of je kunt werken, hoe ziet die situatie eruit en wat wil je in de toekomst? Durf je hulp te vragen en wie kun je om hulp vragen? Steun van naasten tijdens een coachingstraject is fijn en daarom is het goed om hier over na te denken.

Maatwerk

Een coachingstraject is maatwerk en bij Annelies Leefstijlcoaching wordt er naar jouw wensen en doelen gekeken om vanuit de huidige situatie een gezonde leefstijl te creëren en te behouden.

Neem contact met me op

Mijn Positieve Gezondheid

De aspecten komen uit het gedachtegoed van Mijn Positieve Gezondheid van Institute for Positive Health.

“Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.”